Paloturvallisuus

Palovaroitin kuuluu jokaisen kesämökin vakiovarusteisiin

Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja vapaa-ajan kiinteistöissä. Olipa kesämökki oma tai vuokrattu, palovaroitin on oltava vakiovarusteena.

Kesämökkiä koskevat samat asetukset kuin vakituistakin asuntoa varoittimien lukumäärässä. Palovaroittimia pitää olla vähintään yksi jokaista 60 kerrosneliömetriä kohden. Suositeltavaa on, että jokaisessa makuuhuoneessa on oma varoitin. Myös eteiset ja kulkureitit on syytä varustaa omalla varoittimella.

Palovaroitin on hyvä olla myös niissä veneissä ja asuntovaunuissa, jotka ovat yöpymiskäyttöön tarkoitettuja.

OPTINEN PALOVAROITIN

Optinen palovaroitin havaitsee hyvin kytemällä alkavat tulipalot, joissa savunmuodostus on runsasta ja savuhiukkaset ovat suuria. Se sopii hyvin yleisvaroittimeksi asuintiloihin. Optinen varoitin saattaa reagoida helposti myös vesihöyryyn, jolloin asennusta kylpyhuoneen oven lähelle kannattaa välttää.

Optinenpalovaroitin

“Suurin osa markkinoilla olevista palovaroittimista on nykyisin optisia varoittimia.”

IONISOIVA PALOVAROITIN

Ionisoiva varoitin reagoi herkästi pieniin savuhiukkasiin, joita syntyy liekillä palavissa kohteissa. Ionisoivan varoittimen toiminta perustuu savun sähkönjohtavuuteen. Näissä palokohteissa tuli saattaa edetä nopeasti mutta savunmuodostus ei välttämättä ole suurta.

HÄKÄVAROITIN

Häkävaroitin on erityisen suositeltava kiinteistöissä, joissa on tulisija. Myös kaasukäyttöisissä laitteissa häkää saattaa syntyä. Kaasulaitteiden käyttö edellyttää hyvää tuuletusta, jolla vältetään häkäpitoisuuksien syntyminen. Häkää muodostuu kun palaminen on epätäydellistä. Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton ja näkymätön sekä hyvin myrkyllinen kaasu.

Palo- ja häkävaroitin sopii hyvin kiinteistöihin joissa on tulisija.

“Yhdistetty palo- ja häkävaroitin on hyvä valinta kiinteistöihin joissa on tulisja.  Matkailuautossa tai -vaunussa on hyvä olla myös nestekaasuvaroitin “