Alkusammutus

Alkusammutusvälineet kesämökin vakiovarusteiksi

Elävä tuli on miellyttävä seuralainen, mutta irti päästessään se voi loma-asunnolla aiheuttaa ikävää jälkeä. Palokunta on usein kaukana, ja avun tuloa saattaa joutua odottamaan. Siksi kesämökille on perusteltua hankkia riittävä alkusammutusvälineistö.

Minimihankinta on sammutuspeite, jolla saa taltutettua pienet palonalut. Se sopii esimerkiksi rasva- tai televisiopalojen alkusammutukseen. Peitteen käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen.

Käsisammuttimet soveltuvat yleissammuttimiksi erilaisiin palotilanteisiin. Niidenkin käyttö on yksinkertaista, mutta harjoittelu etukäteen tuo varmuutta tositilanteeseen. Käsisammutin tulee tarkastaa vuoden välein. Tarkastuksen ja huollon saa tehdä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) hyväksymä huoltoliike.

Jos kiinteistö on osan vuodesta kylmillään ja laitteilla on jäätymisriski, jauhesammutin on varmin valinta. Lämpimiin tiloihin soveltuvat vaihtoehtoisesti myös neste- tai vaahtosammuttimet.

SAMMUTUSPEITE

Sammutuspeite on edullinen hankinta parantamaan loma-asunnon paloturvallisuutta. Sammutuspeite on hyvä sijoittaa keittiöön, mutta ei ole liioiteltua hankkia sellainen myös kesäkeittiöön. Palon alku saadaan nopeammin hallintaan kun sammutuspeite on aina käden ulottuvilla, mutta seinälle kiinnitettynä jotta peitteen saan nopeasti pois suojapussista.

Sammutuspeitteitä on myös paremmin sisutukseen sopivia, eikä sen tarvitse olla perinteinen punainen.

Sammutuspeite on alkusammutusvälineistön vähimmäishankinta

“Sammutuspeite on alkusammutusvälineistön vähimmäishankinta”

JAUHESAMMUTIN

Jauhesammutin on yleisin sammutintyyppi joka soveltuu monenlaiseen sammuttamiseen. Sillä voi sammuttaa kiinteitä, nestemäisiä ja kaasupaloja. Myös sähköpalon tukahduttaminen onnistuu jauhesammuttimella. Jauhesammutimet soveltuvat kylmää kestävinä hyvin mökkikäyttöön. Jauhesammuttimen huono puoli on käytöstä aiheutuva sotku. Pienen palonalun sammuttamisesta seuraa yleensä iso jälkisiivous.

Jauhesammutin on hyvä myös veneessä. Sammutin on pakollinen veneissä, joissa on sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Veneissä, jotka on varustettu liekillä toimivilla laitteilla, on varusteena oltava käsisammutin.

Jauhesammutin tai nestesammutin kuluu myös kesämökin alkusammutusvälineistöön.

“Alkuvaiheessa oleva palo saadaan hallintaan asianmukaisella sammuttimella “

NESTESAMMUTIN

Nestesammutin tai nestepohjainen vaahtosammutin on hyvä valinta kotiin ja kesämökille, mutta sammuttimen valinnassa pitää olla tarkkana, voiko sitä säilyttää ja käyttää kylmissä olosuhteissa. Nestesammuttimen etuna ovat pienemmät jälkivahingot jauheeseen verrattuna. Sähköpaloja sammutettaessa on otettava huomioon sammuttimelle määritellyt turvaetäisyydet.